ID: 118992
Omschrijving
Rode gist rijst (ook wel red yeast rice) is een belangrijk onderdeel van de aziatische keuken. Het wordt er al eeuwenlang in grote hoeveelheden geconsumeerd. Rode gist rijst ontstaat door fermentatie van rijst met de gist monascus purpureus waardoor de rijst een donkerrode kleur krijgt. Tijdens het fermentatieproces ontstaan de kenmerkende inhoudsstoffen. De belangrijkste daarvan is monacoline k. Een dagelijkse inname van 10 mg monacoline k uit rode gist rijst draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.
Figuur 1: het verlagen van het ldl-gehalte en het verhogen van het hdl-gehalte is wenselijk voor een optimale cholesterolbalans.
Kwaliteit als basis wordt biologisch geteelde rijst gebruikt, die vrij is van pesticiden en andere verontreinigingen en vrij van gentechniek. Dit voedingssupplement wordt eveneens gecontroleerd op de afwezigheid van citrinine. Dit is een onwenselijk bijproduct dat kan ontstaan tijdens het fermentatieproces. Er is veel